Fair Trade Peper

 

De eerste stappen zijn gezet in het volgende duurzaamheids project van Verstegen; Peper uit Banka. Verstegen koopt al haar hele bestaan, 129 jaar, alleen witte peper van het Indonesische eiland Banka, welke onder de naam Muntok peper verkocht wordt. Muntok is de naam van de oude haven van het eiland.

Poivre Muntok

Pourquoi ce choix ? La nature du sol, le climat et le mode de traitement mis au point par Verstegen en collaboration avec les paysans donnent au poivre blanc de Banka une richesse de goûts et d’arômes proprement uniques, au lieu de la seule saveur brûlante caractéristique de la plupart des sortes de poivre blanc. C’est d’ailleurs le seul poivre blanc importé par Verstegen. D’où l’importance d’en assurer un arrivage suffisant qui ne pourrait que cesser si les paysans décidaient d’en arrêter la culture

BIODIVERSITE

L’île de Banka est aussi riche en étain. La hausse du prix des métaux rend l’exploitation de ce minéral profitable. Le sol est littéralement rincé pour en récupérer l’étain. Ce lavage provoque l’érosion des sols et leur appauvrissement. Une très mauvaise évolution pour l’île. Au titre de gains immédiats de grandes parties autrefois fertiles de l’île sont condamnées à terme à devenir des déserts. Outre le poivre, les monocultures d’huile de palme et de caoutchouc sont prisées par les paysans d’Indonésie et de Banka. Mais, à la différence de l’huile de palme et du caoutchouc, la contribution du poivre blanc à la biodiversité est plus grande. C’est sur ce point que Verstegen veut mobiliser les sensibilités

TRAININGSPROJECT

Om de boeren te helpen wordt er door Verstegen een trainingsproject opgezet waar boeren leren meer rendement uit de peperplanten te halen, per peperplant kan de opbrengst van 1,5 kg naar 2,5 kilo peper worden verhoogd!. Verstegen heeft samen met de lokale Universiteit van Bogor (ondersteund door de Wageningen Universiteit) plannen om een modeltuin op te zetten waar met de nieuwste technieken gewerkt kan worden. Zo wordt er gebruik gemaakt van een andere, goedkopere, manier om de peperplant te ondersteunen. Ook wordt hen geleerd op een veilige manier met kunstmest om te gaan en waar mogelijk gebruik te maken van mest,afkomstig van eigen vee, en natuurlijke compost. Wellicht dat zelfs op een duurzame manier kunstmest geproduceerd kan gaan worden op het eiland zelf. Natuurlijk staat ook het toepassen van Good Agricultural Practices op het programma. Hierbij wordt aan de boeren geleerd om zo hygiënisch mogelijk te werken en welke (wettelijke) regels hierbij komen kijken. Om van peper witte peper te krijgen moet het gefermenteerd worden. Fermenteren is het weken van de peper in water om zo een mooie witte korrel te krijgen. Het fermenteren van de peper gebeurt nu nog in kleine beekjes, maar de peper moet dan bewaakt worden door de boeren. Dit kost de boeren weer extra tijd en geld. Door de boeren de mogelijkheid te bieden vlakbij huis de peper te fermenteren hoeven ze niet meer bang te zijn dat de peper gestolen wordt. Hoe ze dat moeten doen wordt ook geleerd in het trainingsproject.Op termijn wordt er ook gedacht aan het opzetten van een coöperatie die bijvoorbeeld de mogelijkheid biedt de peper op een veilige manier op te slaan. Door middel van zo’n coöperatie kan gezamenlijk kunstmest en zaaigoed ingekocht worden en informatie over marktprijzen uitgewisseld worden. Mogelijk kan er zelfs gedacht worden aan het gezamenlijk investeren in apparatuur om te schonen en zo ook de selectie voor de unieke Verstegen kwaliteit in eigen hand te houden.

Fair trade specerijen

Een aantal leden van de Nederlandse Vereniging voor de Specerijhandel heeft samen met IDH (Initiatief Duurzame Handel) zich voorgenomen 20% van de peper import in Europa fair trade te maken. Verstegen is mede initiatiefnemer en partner in dit programma en streeft er naar in 2020 alle Verstegen witte peper duurzaam te hebben, de eerste stappen zijn hiervoor gezet.